Ontbijt smoothie

Een goed ontbijt geeft energie voor de hele dag! Deze supershake bevat al een behoorlijke dosis voedingsstoffen en is bovendien super lekker! Voor mij geen droog brood meer s’ochtends. Overigens zit er in brood weinig voedingsstoffen en heel veel additieven.

Deze shake is zuivelvrij, glutenvrij en tarwevrij. Ideaal voor mensen die aan hun gezondheid willen werken of voor mensen met een allergie.

image

Voor 2 personen
Sap van 3 sinaasappels
2 rijpe bananen
100-200 g frambozen (diepvries) 100 ml kokoscreme (let op de e-nummers en hun werking!)
2 el chiazaad
1 el amandelboter
2 el visolie

Hier wat meer uitleg waarom fruit zo belangrijk voor je is.

Flavonoiden en anthocyanen

Flavonoiden en anthocyanen zijn zogenaamde secundaire plantenstoffen. De gele flavonoiden en de blauwe anthocyanen worden net als carotenen gerekend tot de plantaardige kleurstoffen. Ze geven vruchten niet allen hun scherpe kleur maar beinvloeden ook de oxidatiestofwisseling van planten. Deze secundaire plantenstoffen verbeteren de celademhaling, vertragen de celveroudering en zouden ook preventief werken tegen kanker en hartinfarcten. Ze voorkomen dat vitamine C in het lichaam oxideert en ondersteunen daardoor het effect ervan. Ze moeten nooit geisoleerd, maar altijd samen met vitaminen en mineralen, zoals die in vers fruit zitten gegeten worden. 

Rutine en Quercitine worden gerekend tot de flavonoiden, die bijvoorbeeld in frambozen zijn aangetoond. De voornaamste taak van rutine is het verstevigen van de haarvaten. Gebrek aan Rutine blijkt uit blauwe plekken en bloedend tandvlees, soms ook spataderen, aambeien en gebrekkige weerstand tegen infecties. Flavonoiden versterken ook het imuunstelsel en verzachten allergische reacties, omdat ze werken als natuurlijke antihistaminica. Ze voorkomen in grote mate dat de bloedvaten vernauwen, en werken daardoor bloeddrukverlagend en verlagen op die manier aanzienlijk de kans op een hartinfarct. 

Anthocyanen zitten voornamelijk in rode en blauwe vruchten. Hoe sterker de kleur, des te groter de concentratie anthocyanen. De hoeveelheid anthocyanen in bramen en zwarte bessen ligt heel hoog, maar ook de hoeveelheid in jostabessen en bosbessen is de moeite waard. Net als flavonoiden werken anthocyanen als natuurlijke radicalenvangers. De ontstekingsremmende werking van zwarte bessen is ook gebaseerd op een voorstadium van anthocyanen. Het sap van rode en zwarte bessen remt al in een vroeg stadium het ontstaan van vrije zuurstof radicalen.

Bron klik hier!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s